Möte med Valhallskonsortiet 4 juli 2024

Möte med två medlemmar för Valhallskonsortiet i Byastugan Skälderviken den 4 juli 2024
Närvarande:
Från Valhallskonsortiet: Mats Bengtsson, Boel de Maré
Från Byalaget: Torgny Bergström, Thomas Lidén

De berättade att de hade fel i bedömningen av behovet av information om avverkningen i våras, att bara berätta för ägarna till fastigheterna på Bjällerödsvägen som gränsar till skogen. Här menar de att de skulle gått ut mycket bredare till befolkningen i hela Skälderviken. Valhallskogen är något som verkligen berör alla i byn. De vill alltså ha en dialog med framför att Byalaget i Skälderviken för en förankring.

Deras tankar är att avsätta ett område ungefär från den gamla festplatsen ner mot Bjällerödsvägen för bebyggelse av ett seniorboende.

Mats och Boel frågade oss vad vi trodde skulle kunna finnas mer behov av i byn, till exempel tandläkare, vårdcentral. De berättade om debaclet för ett antal år sedan när ett förslag togs fram att bygga ett jättekomplex på upp till 8–10 våningar. Men dagens tankar handlar om tre våningar högt.

Om deras planer får gehör i alla instanser är målet att sälja resten av skogen till kommunen.

De har även planer på att arrendera ut mark till ägarna av fastigheterna utefter Bjällerödsvägen. Alltså ungefär 5 meter från tomtgränsen av skogen. Några fastighetsägare gör det redan idag. Frågan vi ställde var Vad händer när/om kommunen tar över skogen – följer arrendet med då eller?
Svaret blev att arrendet skulle löpa på ett år i taget

De är 20 delägare i konsortiet och alla 20 måste vara eniga i varje beslut om försäljning av någon del av konsortiets mark.

Den här bilden visar vilket område det gäller. Men båda säger att området är större än det som troligen kommer att bebyggas. De poängterade att bokskogen inte skulle röras.

Det här inlägget var publicerat i Valhallsskogen. Bokmärk permalink. Både kommmentarer och trackbacks är stängda.